Välkommen till Ryska Stövare’s föreningens hemsidor på Svenska!

Ryska Stövaren behörs till östra stövarhundgruppen och är tatars stövarens direkt avkomling ras.Gruppens hundarna har som en gemensam karaktär att dom har specielt tät och hörbar skaltt. Ras var bekänd i Finland slutet av 1800 talet och början av 1900 talet. Den kändes med namn kostrooman’s stövare. Dessa hunder hade bra jaktegeskap, de var sega att jobba, starka åtskilliga ljuder och så modiga att dom kunde jaga också vargar. De var ju oftast för vargar varför ryska stövaren importerade till Finland. Men ryska stövaren försvann som ras i några tio år och mixade till andra stövaren.

Ryska Stövaren nya start började 1970 och efter det har stammen kommit starkare. Nya ägaren respekterar raset mångsidigt på jakt. De flesta jagar hare, räv, vildsvin, björn. Som valp ryska stövaren är intereserad av allt vilt och det beror ju av husse vad vill man ha av ryska stövaren.

Den ryska stövaren tål kyla mycket bra, utrustad med rejäl ragg, starka tassar och framförallt ett hejdunderligt skall. Mentalt ryska stövaren är jämn och är i hemmet mycket behagligt att ha. Ryska stövaren är lätt att lära.

Översättning: Kai Kataja